2015. jan 14.

A kommentek mögött: a „trollok” pszichológiája

írta: PszichológusKeresőHU
A kommentek mögött: a „trollok” pszichológiája

Az olvasói kommentek az online világban kiemelten fontosak, ráadásul a leginkább alkalmasak arra, hogy a felhasználók által generált tartalommal bővítsék egy-egy oldal információtartalmát. Az úgynevezett trollok azok az állandó kommentelők, akik bomlasztó, kötekedő, sokszor vulgáris hozzászólásokkal csatlakoznak egy beszélgetéshez annak érdekében, hogy provokálják, sértegessék a résztvevőket.

troll.jpg

Mitől troll a troll és hogyan kezeljük?

A terület önmagában igen fiatal, így a kutatása is gyerekcipőben jár, azonban néhány kérdésre már ma is választ kaphatunk.

Az első, hogy kik is azok a trollok. A kutatások azt mutatják, hogy az ilyen kommentelők általánosságban képtelenek funkcionális emberi kapcsolatokat kiépíteni az életükben, általában impulzívak és elbűvölőek, miközben mindenkit manipulálnak a környezetükben. Emellett a trollok pszichológiai profiljának része a hideg, részvétlen, antiszociális viselkedésmód, ők gyakorlatilag a hétköznapi szadisták prototípusai, akik élvezik mások sértegetését, megfélemlítését. Ez azt jelenti, hogy a trollkodás nem más, mint az online szadizmus, ami összhangban áll azzal, hogy ezt online zaklatásnak is nevezik.

A névtelenség átka

Tény az is, hogy a névtelenségbe burkolózás lehetősége bizonyítottan felszabadító hatással van: az emberek impulzívabbak, bátrabbak lesznek attól, hogy átmenetileg elrejthetik identitásukat. Ezt a jelenséget a pszichológia jól ismeri, jelen van a legkülönbözőbb szerepjátékokban, de az olyan tömeges viselkedési mintákban is, mint a huliganizmus.

Ez azt jelenti, hogy ha a hétköznapokban nem is vagyunk szadisták, a trollkodás a legrosszabb oldalunkat hozhatja elő, hiszen a névtelenségben megszűnnek a társadalmi szabályok, melyek a hétköznapokban korlátokat vetnek nekünk.

Önnön fontosságom tudatában

Végezetül a trollkodás egyfajta kedélyjavító tevékenység – a trollok magukra vonják a társaik figyelmét, felbosszantanak másokat, vitákat generálnak, így a társalgás középpontjába kerülnek. Éppen ezért a pszichológiai profil része az is, hogy a trollok a való életben sokkal kevésbé sikerek, ritkán vagy soha nem kerülnek a figyelem középpontjába. Az egyetlen taktika ellenük éppen ezért az, hogy figyelmen kívül hagyják őket – a legbosszantóbb azonban az, hogy semmi más képességgel nem bírnak, csak a kellemetlenkedés művészetéhez értenek.

Hogyan kezeljük őket?

Az egyik leghatásosabb módszer velük szemben, ha az oldal vezetői letiltják az anonim kommentelést, azaz csak saját névvel, például Facebook-fiókkal lehet csak regisztrálni. Felhasználóként azonban ennek érdekében semmit nem tehetünk. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy figyelmen kívül hagyjuk a trollokat, nem reagálunk sértéseikre és erre buzdítjuk társainkat is – egy trollnak semmi öröme nincs abból, ha nem kerülhet a beszélgetés középpontjába, ezért jó eséllyel hamarosan el is tűnik majd a csoportból.

Szólj hozzá

pszichológus pszichológia troll