2015. feb 01.

5 tipp, hogyan viseljük el az érzelmi hullámvasutakat csokifüggőség nélkül

írta: PszichológusKeresőHU
5 tipp, hogyan viseljük el az érzelmi hullámvasutakat csokifüggőség nélkül

Az érzelmi evéssel kapcsolatban mindenkinek vannak tapasztalatai: falt már be egy egész tábla csokit vagy egy zacskó chipset pusztán unalomból, egy szakítás vagy egy stresszes munkanap után, illetve, ha szomorú vagy épp nagyon boldog volt.

 Az érzelmi evés azonban sokak számára életmóddá válik, és egy idő után már ez az egyetlen módszer, amellyel kezelni tudják az érzelmi hullámvasutakat, a szomorúságot, a haragot vagy a szorongást. Kevésbé súlyos esetben a csoki- vagy chipsfüggőség következtében mindössze néhány plusz kiló szalad fel; súlyos esetben azonban a falási rohamokat bűntudat, önutálat vagy depresszió is követheti. Az alábbi 5 tanács betartásával csokifüggőség nélkül kezelhetjük az érzelmi hullámvasutakat.

44_break_chocolate_xxxlarge.jpg

Alakítsunk ki egészséges szokásokat

Az érzelmi evés kiváltó oka lehet egy párkapcsolati probléma, a depresszió, az álmatlanság vagy akár az unalom is. Az állandó csokizabálás felszámolására alakítsunk ki egészséges napi szokásokat: állítsuk össze étrendünket, mozogjunk rendszeresen, és tanuljuk meg kezelni a stresszt. Evés közben ne csináljunk mást, például ne SMS-ezzünk vagy internetezzünk

Vegyük észre a stressz jeleit

Figyeljünk oda a testünkre, és vegyük észre a stressz jeleit. Ha idegesek vagyunk, ne rohanjunk azonnal a hűtőhöz, inkább vegyünk néhány mély lélegzetet, és tartsunk egy kis szünetet, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak.

Fejezzük ki az érzéseinket, ne fojtsuk el őket

Sokan gyermekkorukból hozzák az érzések elfojtásának gyakorlatát, hiszen régen sokszor hallották, hogy „Ne hisztizz” vagy „Ne nyafogj”. Érzelmeink kifejezése nem a gyengeség jele. A negatív érzések elfojtása és felhalmozása hosszú távon kockázatokkal járhat, sőt, egészségügyi problémákat is okozhat.

Keressünk más jutalmazási lehetőséget

Sokak számára az étel az egyedüli jutalmazási vagy vigasztalási lehetőség. Keressünk más örömforrásokat. Ha büszkék vagyunk magunkra egy elért eredményünk miatt, vegyünk egy új ruhát, vagy hívjuk fel egy barátunkat, és számoljunk be neki sikerünkről.

Keressünk támogatókat

Ha az érzelmi hegy-völgyekből épp az utóbbi jellemző jelenlegi állapotunkra, ne nyúljunk azonnal a csokihoz, inkább egyik családtagunktól vagy barátunktól kérjünk segítséget. A problémák kibeszélésével ráadásul azt is megelőzhetjük, hogy elfojtsuk és felhalmozzuk őket magunkban.

Szólj hozzá

függőség stressz pszichológus pszichológia csokfüggőség