2015. feb 19.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

írta: PszichológusKeresőHU
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológus és pszichiáter közötti különbségeket több oldalról is megvizsgálhatjuk.

Különbségek a képzésben

A pszichológus bölcsészettudományi egyetemi karon szerez diplomát, szakterülete az emberi lélek és elme, valamint a személyiség átfogó vizsgálata és elmélyült elemzése. Mind a tanulmányai, mind a munkája során a lelki folyamatokkal, az azokat befolyásoló tényezőkkel foglalkozik, illetve ha valaki elakad ezen a téren, segítséget nyújt.

hu1ze.jpg

A pszichiáter orvosi képzésben részesül, méghozzá először elvégzi a hatéves alapképzést, majd pszichiátriára szakosodik és további öt évet tölt szakképzéssel. Ez utóbbi elméleti képzést, különféle kórházi osztályokon töltött gyakorlati időszakokat és pszichiátrián folytatott rezidensi munkát foglal magába.

A pszichiáter szakterülete a lélek és a test összefüggéseinek vizsgálata, hiszen orvosi tanulmányai révén jóval nagyobb rálátással rendelkezik a betegek szervi működéseire, mint a pszichológus. Ebből következik az is, hogy a pszichiáter jogosult gyógyszerek felírására, míg a pszichológus nem.

Mind a pszichológusoknak, mind a pszichiátereknek lehetőségük van pszichoterápiás szakképzettség megszerzésére, az előbbieknél ennek feltétele a klinikai szakpszichológusi végzettség, utóbbiaknál pedig a szakorvosi diploma.

A szakmunka eltérései

A pszichológus feladata a betegek állapotának felmérése különféle pszichológiai tesztek és "beszélgetés" segítségével. Kifejezetten az ő szakterülete a személyiségvizsgálat a megfelelő személyiségtesztek alkalmazásával. A szakember jogosult klinikai szakvéleményt írni, lelki segítő betegvezetést vállalni, de gyógyító kapcsolatba lépni páciensekkel csak pszichoterápiás képesítéssel jogosult.

A pszichiáteri szakma rendkívül sokoldalú és szerteágazó terület. A pszichiáterek feladata a betegek fogadása a különféle kezelő intézetekben, gyógyszerek felírása és a kezelések elrendelése, mentális státusz elkészítése és betegségbesorolás elkészítése. A munkájukhoz kérhetnek különféle vizsgálatokat (labor vagy képalkotó eljárások stb.). Gyógyító tevékenységre ő is csak pszichoterápiás képzés elvégzése után javasolt, de lehetősége van tovább szakosodni is: rehabilitációs szakorvosnak, pszichoterapeutának vagy igazságügyi elmeszakértőnek képezheti tovább magát.

Szólj hozzá

pszichológus pszichiáter pszichológus vagy pszichiáter pszichológus pszichiáter közötti különbség