2014. okt 04.

6 garantált módszer a szorongás kezelésére

írta: PszichológusKeresőHU
6 garantált módszer a szorongás kezelésére

Mit tehetünk, ha szorongásaink és félelmeink már olyan mértéket öltöttek, hogy megnehezítik a mindennapjainkat? Sokan valamiféle csodában bíznak; mások azt remélik, egyszer majd csak kinövik őket; megint mások pedig egyszerűen megpróbálják elkerülni azon élethelyzeteket, amelyek kiváltják a szorongást. Ezen módszerek egyike sem célravezető; próbálkozzunk meg inkább az alábbi hat, sokkal hatékonyabb technikával:

1. Gondoljuk át, azért szorongunk-e, mert meg vagyunk győződve arról, hogy rosszul fogunk teljesíteni, illetve arról, hogy ennek komoly következményei lesznek. Tudatosítsuk magunkban, hogy még ha valóban rosszul teljesítünk is – ami egyáltalán nem biztos –, az általunk elviselhetetlennek ítélt következmények vagy rendkívül valószínűtlenek vagy pedig egyáltalán nem végzetesek. Kerüljük az erre utaló kifejezések („szörnyű”, „rettenetes” stb.) használatát.

2. Vizsgáljuk meg, jól mérjük-e fel saját képességeinket és értékünket. Ha egyszer-egyszer alulteljesítünk, ne feltételezzük azonnal, hogy képességeink csökkentek; inkább kutassuk fel a rossz teljesítmény okait, és a következő alkalomra próbáljuk meg kiküszöbölni.

3. Írjunk listát értékeinkről, képességeinkről és jó tulajdonságainkról. Ha bizonytalanok vagyunk abban, el tudunk-e látni egy adott feladatot, olvassuk át a listát, ami meggyőz majd minket erről.

4. Gondoljuk át, milyen előnyei vannak, ha nem elkerüljük, hanem túléljük a szorongást kiváltó szituációkat. Az első megoldás csak rövid távon életképes; a második segítségével viszont egyre jobban fogunk reagálni ezekre a helyzetekre.

5. Ha szorongunk valamiért, írjuk le a helyzetet – azonban ügyeljünk arra, hogy ne használjunk túlzó kifejezéseket. Ha például nagy tömeg előtt kell beszélnünk, fogalmazzunk úgy, hogy „Nem szeretek nagy tömegek előtt beszélni”, ne pedig úgy, hogy „Nem fogom túlélni, ha nagy tömegek előtt kell beszélnem”.

6. Gyakoroljuk be a szorongást kiváltó szituációban történő viselkedésünket: képzeljük el, hogyan tartanánk előadást, majd amikor valóban sor kerül rá, cselekedjünk ekképpen.

 

Forrás: http://medistim.hu/6-garantalt-modszer-a-szorongas-kezelesere/

Szólj hozzá

depresszió stressz pszichoterápia szorongás pszichológus pszichológia pszichoszomatika pszichiáter pszichológiai tanácsadás Alpha-Stim