2014. nov 08.

A megbocsátás 7 szabálya

írta: PszichológusKeresőHU
A megbocsátás 7 szabálya

Mindannyian szenvedünk el sérelmeket másoktól, akikre néha olyan dühösek vagyunk, hogy legszívesebben eltüntetnénk őket a föld színéről. Máskor pedig saját tévedéseinken nem tudunk felülkerekedni. Megbocsátani nehéz, saját magunknak és másoknak egyaránt. A magunkkal hordozott sérelmek viszont megkeserítik az életünket; a megbocsátás képessége a mentális és a fizikai egészségünkre is jó hatással van.

 

A megbocsátás csökkenti a stresszt és a depresszió kockázatát

A kutatások tanúsága szerint, ha meg tudunk bocsátani, kevesebb stresszel szembesülünk, a szorongás és a feszültség csökken, és a depresszió kockázata is kevésbé fenyeget. A magunkban tartogatott harag viszont épp ellenkező hatással bír, és még a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is növelheti. Bár tudjuk, hogy megbocsátani hasznos, ez még nem jelenti azt, hogy könnyű is. Az alábbi 7 „szabály” betartása azonban egyszerűbbé teszi a dolgunkat.

  1. A megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel. Azok, akik komoly sérelmeket szenvedtek el a múltban, valószínűleg sosem fognak megfeledkezni róla. De nem is kell; inkább tanuljunk belőle, hogy ne éljük át még egyszer.
  2. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy elfogadnánk, ami velünk történt. Ha nem haragszunk a másikra, ezzel önmagában még nem üzenjük neki azt, hogy jóváhagyjuk, amit tett.
  3. A megbocsátás nem egyenlő a gyengeséggel és a naivitással sem. Aki megbocsát, még nem buta vagy bolond, mindössze szeretne nyugodtabban élni.
  4. Megbocsáthatunk úgy is, hogy a másik fél valójában nem fogadja el az ajánlatunkat, ugyanis nem látja be, hogy amit tett, nem volt helyes. De ez nem probléma, hiszen a megbocsátással elsősorban saját magunkkal teszünk jót.
  5. A megbocsátás egy folyamat; nem egyik pillanatról a másikra történik, tehát dolgoznunk kell rajta. Az sem baj, ha nem tűnik el teljesen a harag, mindössze a mértéke csökken.
  6. A megbocsátással növelhetjük egészségünket és szociális kapcsolataink minőségét; hiszen a folyton mérges, elégedetlen és szomorú emberek társaságát senki sem szereti.
  7. A megbocsátás kulcsa a harag elengedése. Ha nem neheztelünk tovább a másikra, hanem továbblépünk, sokkal jobb életminőségre számíthatunk a továbbiakban.
Szólj hozzá

pszichológus pszichológia önismeret megbocsátás