2014. okt 07.

Az internetes „trollok” narcisztikusak és szadisták

írta: PszichológusKeresőHU
Az internetes „trollok” narcisztikusak és szadisták

Minden találkozott már internetes „trollokkal”, azaz olyan emberekkel, akik ha bármilyen online tartalmat – képet, videót, cikket – látnak vagy olvasnak, nem tudják megállni, hogy ne tegyék tönkre az azzal kapcsolatos kulturált társalgást néhány rosszindulatú megjegyzéssel. Tettüknek látszólag nincs más célja, mint hogy mindenkit felbosszantsanak: ennek érdekében pedig hazudnak, túloznak és személyeskednek.Internet-Troll.jpg

 Kanadai tudósok vizsgálták a jelenséget

 A Personality and Individual Differences szakfolyóirat egyik tanulmánya a várakozásoknak megfelelően megállapította: a trollok valóban igen kellemetlen emberek. Kanadai kutatók két internetes vizsgálatot végeztek 1200 alany részvételével. Egy személyiségtesztet és egy az internethasználati szokásaikkal kapcsolatos felmérést töltettek ki velük. Összefüggéseket kerestek az internetes trollkodás és bizonyos negatív személyiségjegyek között, mint a nárcizmus, a Machiavellizmus, a pszichopátia, illetve a szadisztikus személyiség. Az e négy személyiségzavarra utaló jelekből sokkal több volt jelen azoknál, akik azt vallották, a trollkodás a kedvenc tevékenységük a világhálón.

 „A trollok hétköznapi szadisták”

 A kutatók szerint az összefüggés olyan egyértelmű volt, hogy bátran kijelenthetik: „az internetes trollok prototipikus hétköznapi szadisták”. Egy másik megállapítás szerint pedig „a trollok és a szadisták számára egyaránt örömet okoz, ha mások rosszul érzik magukat. Mindössze annyi a különbség, hogy az előbbieknek az internet a játszótere.” Tehát, ha hasonló emberrel találkozunk egy internetes fórumon vagy közösségi oldalon, ne felejtsük el, hogy számára mások szenvedése jelent inspirációt: így, ha nem reagálunk a kellemetlenkedésére, nagyobb eséllyel fogja vissza magát. A XXI. század gyakorlatának megfelelően a megoldásnak természetesen már rövidítése is létezik, a DFTT (Don’t Feed The Troll, azaz ne etesd a trollt, vagyis ne reagálj a kötekedésére).

Még több cikk a PszichológusKeresőn, kattints ide!

Szólj hozzá

kutatás pszichológus pszichológia nárcisztikus személyiségzavar troll DFTT